Типи та призначення конденсатовідвідників

,23 марта 2020
Вернуться

Одним із найбільш використовуваних деталей трубопроводної арматури вважається конденсатовідвідник. Його типи та призначення розглядаємо нижче. 

Конденсатовідвідник повинен перешкоджати зменшенню коефіцієнта теплопередачі. Зменшення відбувається за рахунок утворення конденсату у споживача пару, або в паропроводі. Завдання даного обладнання - відводити конденсат, не допускаючи при цьому «проліт» і випуск пари. Пар, втрачаючи тепло, необхідне для теплообмінних процесів, віддає його стінкам трубопроводу, перетворюючись в конденсат. Якщо його не відводити - погіршується «якість» пару, виникають кавітація та гідроудари. Найкращий варіант, коли конденсатовідвідник здатний відводити конденсат, а також повітря і інші неконденсовані гази.

Не існує універсального конденсатовідвідника, придатного для всіх завдань і умов застосування. Всі типи конденсатовідвідників  відрізняються за принципом роботи, при цьому маючи свої недоліки і переваги. Завжди існує краще рішення для конкретного застосування в пароконденсатній системі. Вибір конденсатовідвідника залежить від температури, тиску і кількості утвореного конденсату.

Типи конденсатовідвідників:

- механічні,

- термостатичні,

- термодинамічні.

Принцип дії механічних пристроїв заснований на різниці щільності пару та конденсату. Клапан приводиться в дію кульовим поплавком, або поплавком у вигляді перевернутої склянки. Механічні конденсатовідвідники забезпечують безперервне відведення конденсату при температурі пару, тому цей тип пристроїв добре підходить для теплообмінних апаратів з великими поверхнями теплообміну і інтенсивним утворенням великих обсягів конденсату.

Термостатичні конденсатовідвідники визначають різницю температури пару та конденсату. Чутливий елемент і виконавчий механізм в даному випадку - термостат. Перш ніж конденсат буде відведено, він повинен бути охолоджений до температури нижче температури сухої насиченої пари. В основі принципу дії конденсатовідвідника лежить різниця швидкостей проходження пару та конденсату в зазорі між диском і сідлом.

При проходженні конденсату через низьку швидкості диск піднімається і пропускає конденсат. При надходженні пара в термодинамічний конденсатовідвідник швидкість збільшується, приводячи до падіння статичного тиску, і диск опускається на сідло. Пар, що знаходиться над диском, завдяки більшій площі контакту, утримує диск в закритому положенні. У міру конденсації пари тиск над диском падає, і диск знову починає підніматися, пропускаючи конденсат.

Поделиться: